Burun Ucu Kaldırma
Burun rinoplastileri arasında en yaygın olarak tercih edilen operasyon, burun ucu kaldırma operasyonudur. Yaşadığımız coğrafyanın kozmopolit oluşu birçok farklı ırkı bir araya getirmektedir. Dolayısıyla farklı burun yapılarına ev sahipliği yapan ülkemizde, burun ucu büyüklüğü gibi problemler yaygın olarak görülmektedir. Hal böyle iken hastalar, estetik bir burun ucuna kavuşmanın hayalini kurarlar. Bunun temel nedeni burun ucunun, insan yüzünde en çıkıntılı ve bariz dikkat çeken kısmı olmasıdır.
Burun uçları, cinsiyete, doğum esnasında alınan eğriliklere ve ırklara göre değişir. Burun ucu, tamamen kıkırdaktan oluşan ve insan cildinin en kalın yapısına sahip olan bölgesi konumundadır. Burun rinoplastisi yapılmadan, sadece burun ucuna yapılacak olan müdahalelerin, hasta ve doktor tarafından mükemmel bir şekilde planlanması gerekir. Bunun nedeni, müdahale edilmeyen burun gövdesi ve müdahale edilen burun ucunun birbirlerine uyum sağlama sürecidir. Bu süreç uzun süreli olabilir. Lakin iyi bir cerrahın ellerinde, düzgün ve kalkık bir buruna sizlerde sahip olabilirsiniz.
Burun Ucu Estetiği-Tip Plasti
Burun ucu ameliyatları farklı nedenlerle uygulanabilmektedir. Burun ucu düşüklüğünden, büyüklüğünden veya eğriliğinden şikayetçi hastalar tarafından tercih edilir. Burun ucu ameliyatları genellikle 30 veya 60 dakika sürmektedir.
Burun ucu estetikleri ve ameliyatsız yapılabilecek burun ucu operasyonları, burun ucu dolgusunu ve İple burun ucu kaldırma gibi basit denebilecek operasyonları da kapsar. Bu tarz operasyonlar, ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirildiğinden çokça talep alır. Ameliyatsız burun ucu kaldırma operasyonlardan sonra hasta, dinlendirilip aynı gün içerisinde taburcu edilebilmektedir. Genellikle burun ucu düşüklüğü şikayeti bulunan hastalara, hekim tavsiyesi doğrultusunda dikleştirme, düzeltme işlemleri simüle edilerek ortak karara varılır. Hastalar hekimlerine, burun şekli ile ilgili arzularını iletir ve hekim, hasta yüzüne ve yüz yapısına en uygun operasyonu belirler.
Burun Ucu Estetiği Öncesi
Burun estetiği öncesi hasta, nasıl bir burun ucu istediğine ve bunun olanaklı olup olmadığına karar vermiş olmalıdır. Doktor ile yapılan görüşme ardından, gerekli tetkikler yapılır. Tetkik sonuçlarında bir problem olmadığı takdirde hasta ameliyata hazırlık sürecine girer. Kullandığı ilaçlar kontrol edilir ve ameliyat esnasında sorun çıkarabilecek olan ilaçları kullanmayı bırakması önerilir. Ameliyat öncesinde hasta, 6 ila 10 saatlik süre içerisinde aç ve susuz olmalıdır. Bunların yanında en önemlisi hastanın, ameliyat olmadan kısa bir süre önce gribal enfeksiyon geçirmemiş olmasıdır. Bu nedenle soğuk algınlığı gibi ufak bir rahatsızlık bile geçirilmesi halinde, ilgili doktora bildirilmelidir.
Burun Ucu Kaldırma Estetiği Sonrası
Burun ameliyatlarında hastaları en çok meraklandıran durum, ameliyat sonrası süreç ve sürecin nasıl işleyeceğidir. Ameliyat sonrası sürecin zorluğu veya kolaylığı tamamıyla hastaya bağlıdır. Hasta, kendisine iyi bakar ve doktorunun sözlerinden çıkmaz ise, iyileşme süreci hızlanacaktır. Operasyon sonrası ilk gece, mutlaka yüksek bir yastık tercih edilmeli ve kafa sağa-sola oynatılmamalıdır. Ameliyat sonrası en az 10 gün boyunca kan sulandırıcı ilaçların içilmemesi önemlidir. Bunların yanı sıra, gözlük kullanımı da uzun bir süre ertelenmelidir. Diş fırçalanırken üst dudağın fazla oynatılmaması, burun ağrılarını beraberinde getirmemesi açısından önem arz eder. Hapşırmak gibi durumlarda, olabildiğince yavaş olunmalı ve burun zorlanmamalıdır. Sümkürmek ve sümkürürken el ile yapılacak kontrolsüz müdahalelerden kaçınılmalıdır. Doktor tavsiyesi ışığında ameliyatlı bölge, iyileşme süreci tamamlanana kadar güvende tutulduğu takdirde süreç başarı ile tamamlanır.