+90 (534) 681 83 61 bilgi@rinoplasticlinic.com

Kapalı ve Açık Burun Estetiği Farkları

Burun estetiği hem görsel hem de sağlık bakımdan sıklıkla tercih edilen estetik ameliyat türüdür. Genel olarak estetik ameliyatların amacı vücudun belirli bölgesinde yaşanan ve estetik olarak kişiyi olumsuz etkileyen yerleri düzeltmektir. Bunun yanında sağlık açısından da çok fazla faydası bulunan bu ameliyatlar hem estetik kaygıyla yapıldığı gibi hem de sağlık kaygılarıyla yapılabilir. Genellikle ikisi birlikte paralel ilerler ve şekil bozuklukları bu sayede düzeltilir.

Burnun kemerli olması, uzun olması, eğri olması, burun ucunun düşük olması veya burun deliklerinin büyüklüğü genel olarak estetik kaygılar olarak özetlenebilir. Bu durumlar aynı zamanda sağlık açısından da kaygılar yaratabilir. Örneğin kemerli ve etli bir burnun nefes alışverişine zarar vermesiyle gündelik hayat kalitesinin düşüşü gözlenebilir. Bu gibi durumlar burun estetiği için önemli nedenlerin başında gelir.

Burun ameliyatları temelde iki şekilde yapılır. Açık ve kapalı şekilde yapılan ameliyatlarda farklı teknikler doktorlara göre değişkenlik gösterir. Açık ve kapalı olan burun ameliyatlarının kendisine göre hem avantajı hem de dezavantajı bulunur:

  • Açık rinoplasti ameliyatları burun deliklerinin alt kısmından küçük kesiler açılmasıyla yapılır. Bu kısmın açılmasıyla cerrah hem alanı daha net görür hem de daha iyi müdahalede bulunabilir. Kıkırdak ve kemik için uygulanan işlemler hemen hemen kapalı ameliyattakiyle aynıdır. Açık rinoplasti ameliyatları genellikle ileri düzey deformasyonu olan kişilere uygulanması tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi de cerrahın geniş görüş açısı yakalamasıdır. Dezavantaj olarak bakıldığında iyileşme süreci biraz daha uzundur. Çünkü deride olan kesilerin iyileşmesi, burun ucundaki ödemler ve oluşacak morluklar iyileşme süresini uzatır.

  • Kapalı rinoplasti kesilerin burun deliklerinin alt kısmından değil de burun deliklerinin içerisinden yapılan ameliyat türüdür. Kapalı teknikte cerrahın görüş açısı daha azdır ancak son ileri tekniklerde mikro kameralar sayesinde içerideki durum kameralarla gözlenebilir. Avantaj olarak bakıldığında dışarıdan bakıldığında herhangi bir dikiş veya iz kalma ihtimali yoktur. Açık rinoplastiye göre iyileşme süresi de oldukça kısadır. 

Hangi Ameliyat Türünü Tercih Etmeliyim?

Şüphesiz bu durum, daha önceden belirlenemeyebilir. Bu durumu belirleyecek kişi operasyonu yapacak doktordan başkası değildir. Çünkü burada hastanın hikayesi, kullandığı ilaçlar (özellikle kan sulandırıcılar), daha önce geçirdiği hastalıklar ve kronik rahatsızlıklar da devreye girer. Açık veya kapalı olup olmadığı bu faktörlere göre değişkenlik gösterdiği için doktorunuzun direktiflerine uymanız gerekir. 

Ameliyat öncesinde kanın en az şekilde akması için doktorlar tarafından özel ilaçlar sağlanır. İyileşme süresince doktorun dediklerine harfiyen uyulmalı ve aksi durumlar oluşturulmamalıdır. Sigara içen kişilerin sigarayı iyileşme süresince içmemesi de önemlidir. Bu gibi durumlara uyulduğu müddetçe açık veya kapalı ameliyatlar her açıdan kişiye yarar sağlar. Sorunsuz bir ameliyat yaşamak için ameliyat öncesi ve sonrasında kurallara uymak gerekir.